Kalça Kireçlenmesi


Kalça Kireçlenmesi (Koksartroz)

 Kalça kireçlenmesi en sık rastlanan kalça ağrısı sebebidir. Daha çok orta ve ileri yaşlarda görülür. Başlangıçta kalça hareketlerinde tutukluk, ağrı ve topallama olur. Hastalık ilerledikçe kalça deformasyona başlar. Topallama daha belirginleşir o taraf bacak kısalmış gibi hissedilir. Yürürken özellikle merdiven inip çıkmak iyice zorlaşır. Kalça kireçlenmesi çoğunlukla tek taraflıdır. Ancak bir taraftaki kalçanın bozulması, bir süre sonra diğer kalçayı da etkileyebilir.

Zamanında farkına varılmayıp tedavi edilmeyen kalça çıkıkları, çok hafif olduğu için belirti vermeyen ve gözden kaçan kalça eklemi yapısal bozuklukları ileri yaşlarda koksartroza zemin hazırlar.

Hastalığı nasıl hissederiz? 

Ağırlık taşıyan diğer eklemlerde olduğu gibi kalça ekleminde de artroz ( kireçlenme ) oldukça sık görülür. Kalça artrozunun ilk belirtisi kalça ekleminde bir rahatsızlık ve tutukluk olmasıdır. Bu rahatsızlık başlangıçta sabahları uyanma ve yataktan kalkma ile ortaya çıkar. Ağrı hareket ve eklem üzerine yük bindirilmesi ile artar, istirahatta biraz rahatlar. Hastalık ilerledikçe ağrı ve diğer şikayetler dinlenmeklede geçmez olur. Hasta ağrıdan dolayı aktivitelerini azaltır. Eklem aralığı iyice daralır. Kalça hareketleri kısıtlanır ve topallama olur. Ağrı bazen dizede vurabilir. Bu nedenle diz ağrısı ile gelen hastalar mutlaka kalça eklemi yönünden de değerlendirilmelidir.

Yaşlanma, ailesel faktörler, çocukluk çağı hastalıklar, kalçaya yönelik cerrahi işlemler, kalça kireçlenmesi için en önemli risk faktörleridir. Kalçada osteartrit bir kez başladı mı onu durdurmak ve geriye döndürmek çoğu kez mümkün değildir.

Nasıl tanı konulur? 

Düz röntgen filmleri teşhis için yeterlidir.

Nasıl tedavi edilir? 

Eğer erken dönemde ise ağrılarınız tahammül sınırları içinde ise tıbbi tedavi uygulamaları yapılır.

  • kalçanın dindirilmesi ( sağlam tarafa baston )
  • kilo verilmesi
  • fizik tedavi, egzersiz, yüzme, bisiklet
  • antiromatizmal ilaçlar
  • düzenli uyku ( zaman zaman yüzüstü yatmak gerekir )
  • kaplıca tedavisiİlerlemiş kalça kireçlenmesi vakalarında hastanın yaşı uygunsa tıbbi olarak bir sakınca yoksa en iyi tedavi cerrahidir.

 

Erken yaşta gelişen osteoartrit gerçekten cerrahi açıdan zor bir problemdir.Erken dönemlerde kalça artroskopisi hastalığın gelişimini yavaşlatabilir. Kalça artroskopisi çok az merkezde uygulanabilen bir yöntemdir. Koksartrozun tedavisi total kalça protezidir. Protez sonrası iyi bir rehabilitasyon programı uygulanmalıdır.

İletişim

Doç.Dr. Sancar Serbest

Menu

İletişim Formu