Menisküs

Menisküs Yırtıkları

Vücudumuzun en sık yaralanan bölgelerden biriside menisküslerimizdir. Menisküsler diz bölgesinde en büyük iki kemigimizin kesiştiği noktada ‘C’ şeklinde mevcut olan ince yastıkçıklardır. Dizde yuvarlak uyluk kemiği (femur) ile düz kaval kemiğinin (tibia) uyumlu bir eklem oluşturması, yükün taşınması, birçok yöne dönme hareketinin yapılabilmesi, femur(uyluk kemiği) ve tibia (kaval kemiği) arasındaki güç dengesinin sağlanması gibi görevler de rol oynarlar. Sporcular arasında yaygındır ancak gündelik hayatta yapılacak ters bir hareket, atılacak yanlış bir adım dizin burkulmasına ve menisküsün yırtılmasına sebep olabilir. Ayrıca yaş aldıkça yıpranan menisküs daha kolay yırtılabilir.

Menisküs Yırtığının Belirtileri

Ağrı ve yırtığın bulunduğu bölgede meydana gelen şişlik menisküsün en sık görülen belirtileridir. Büyük yırtıklarda ise şişlik dizin kitlenmesine yol açabilir ve yürüme  zorlaşabilir. Yırtık yürümeyi çok etkilemez ancak yürürken hafif ağrılar olabilir. Ağrılar çömelirken, ayağa kalkarken ve otururken yoğunlaşabilir. Bu belirtiler genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar ancak ağrılar dizinizi büktüğünüzde bir süre daha devam edebilir.

Menisküs Yırtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Fiziksel muayene sırasında şişlik olup olmadığına ve dizin hareketlerinde bir kısıtlama bulunup bulunmadığına bakılır.

Dizle ilgili bazı diğer sorunların belirtileri menisküs yırtığı belirtileri ile benzeştiği için kesin bir teşhis için görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. MR filmi hem yırtığın boyutunun hem de bağ dokularında herhangi bir hasar olup olmadığının belirlenmesini sağlar.

Menisküs Yırtığının Tedavisi

Her menisküs yırtığı ACİL AMELİYAT NEDENİ değildir. Konservatif yöntemlerle şikayetleri geçmeyen , günlük yaşamı engelleyen, tekrarlayan kilitlenme şikayeti olan hastalarda  cerrahi artroskopik  teknikle tedavi edilir. Yırtık ve şikayete neden olan menisküs yırtıkları kıkırdakta aşınmaya ve ileri dönemde kireçlenmeye neden olur. Genç, aktif yaşam süren kişilerde menisküs yırtıklarının ameliyat edilmesi önerilir.Yırtığın tipine ,eşlik eden başka bir patoloji olup olmaması, hastanın yaşına göre uygun tedavi planlanmalıdır. Cerrahi sonrası rehabilitasyon tedavinin önemli bir parçasıdır.

58

İletişim

Doç.Dr. Sancar Serbest

Menu

İletişim Formu